Activiteiten

Wanneer u wilt deelnemen aan een of meerdere activiteiten, gaan wij samen met u kijken welke activiteiten het beste aansluiten bij uw wensen en mogelijkheden. Het aantal activiteiten waaraan u kunt deelnemen hangt mede af van de indicatie die u van de gemeente of van het zorgkantoor (Menzis) heeft gekregen.

Wij gaan altijd uit van wat u graag wil en kan, en doen ons best dit te faciliteren.
Wij doen ons best om te zorgen voor een aangename invulling van uw ochtend en/of middag.
Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die bij ESTHIA worden aangeboden.

 

Hobbymiddag

Voor senioren die geen dagbestedingsindicatie hebben of krijgen, maar die wel graag creatief bezig zijn bieden we elke dinsdagmiddag de gelegenheid om in een ontspannen en prettige sfeer bezig te zijn met hun hobby. Deelnemers nemen hun eigen spullen mee en zijn zelfstandig aan het werk. Er is altijd een medewerker aanwezig en wij zorgen voor een kopje koffie of thee. Voor overige consumpties betaalt men de geldende tarieven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden wanneer ze willen puzzelen, breien, haken, om mandala’s te kleuren of kaartjes te maken. Buiten het productief bezig zijn, maken deelnemers nieuwe sociale contacten en worden verveling en eenzaamheid tegengegaan.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus aanmelden voor deze activiteit is noodzakelijk.

Actualiteiten

Omdat de actualiteiten van de dag voor veel mensen vaak best wel een grote impact hebben op het mentaal welbevinden, is er in elk dagdeel een moment om met elkaar te praten over het nieuws wat men bezighoudt. Door er met elkaar over te praten wordt het perspectief weer teruggebracht in de beleving en daarmee een vermindering van gevoelens van onbehagen en stress. 

Geheugentraining

De geheugentraining bij ESTHIA is geen cursus over de werking van het geheugen. We werken wekelijks een uur lang met veel verschillende oefeningen en op een ontspannen manier aan het (korte termijn)geheugen en de concentratie. De nadruk ligt niet op wat men niet meer weet, maar deelnemers worden wel uitgedaagd om hun brein actief aan het werk te zetten.

Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO)

Allesbehalve saai, zo omschrijven we de bewegingsactiviteit misschien wel het beste. Onze ervaren begeleiders trakteren de deelnemers een uur lang op de meest uiteenlopende oefeningen. Van yoga tot zitdansen, van hockey tot kegelen en van balansoefeningen tot oefeningen speciaal voor nek en schouders. Er zijn ook oefeningen waarbij samenwerken heel belangrijk is. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan een goede warming-up en cooling down. Hoewel het een groepsactiviteit is, kennen onze begeleiders de sterke en zwakke punten van elke deelnemer en houden ze goed in de gaten dat niemand over zijn grenzen gaat. De meeste oefeningen doen we op de stoel. Bewegen bij ESTHIA is plezierig, uitdagend en geeft na afloop een heerlijk voldaan gevoel.

Wandelgroep ‘Ait Vedan’

Wandelen met een doel. Dat kan zijn een terrasje op een zonnige dag, een excursie langs monumenten in de binnenstad, een wandeling naar het stadspark, of zelfs afval opruimen in onze wijk. We wandelen ongeveer 45 minuten. Onze begeleiders houden rekening met het uithoudingsvermogen van alle deelnemers. Samen uit, samen thuis.

Creatieve activiteit 

Wanneer u ervan houdt om creatief bezig te zijn, dan bent u bij ESTHIA aan het juiste adres. Onze creatieve duizendpoten weten de deelnemers iedere keer weer met uitdagende projecten te verrassen. Er is altijd ruimte voor eigen initiatief en er is voldoende begeleiding om te helpen wanneer dat nodig is.

Gezelschapsspellen

Waar heeft u zin in? Rummikub, Amerikaans jokeren, pesten, Uno, scrabble, Skipbo, dammen? Wij zijn wel in voor een potje!

Brei- en handwerkgroep ‘1-recht-1-averecht’

Bij ESTHIA breien we voor het goede doel en in ons geval is dat via de Stichting Kleine Kracht voor de minder bedeelde kinderen in Roemeens Moldavië en Oekraïne . We breien dus alleen kinderkleertjes. Truitjes, mutsjes, sjaals, sokken en dekens. Onze ervaren vrijwilligster helpt de deelnemers wanneer ze even in de knoop mochten geraken. Buiten het harde werken om is er meer dan voldoende gelegenheid om gezellig met elkaar bij te praten onder het genot van een drankje en wat te knabbelen.

Culturele Activiteiten

Onze culturele activiteiten zijn enorm divers. We proberen de deelnemers elke week weer te verrassen. Soms met een high tea, soms gaan we sjoelen, een andere keer is er een mooie (natuur)film, 1 keer in de maand is er een bingo, soms wordt er een lezing gegeven of is er een voorlees- of gedichtenmiddag. De ene keer is er een muziekmiddag, dan weer een bakactiviteit. Eigenlijk teveel om op te noemen. 

 


Behalve voor activiteiten kunnen cliënten bij ESTHIA terecht om op een ontspannen manier hun sociale netwerk te vergroten. Indien gewenst kunnen medewerkers hierbij assisteren. Er is tevens voldoende ruimte om buiten de groepsactiviteiten om een individuele invulling te geven aan geïndiceerde dagdelen. Zo behoort het afzijdig van de groep genieten van een kopje koffie en een krant, tijdschrift of boek tot de mogelijkheden wanneer dit gewenst is, evenals een individuele activiteit als bijvoorbeeld diamond painting, mandala kleuren of muziek luisteren.